Ebru Doğdu

Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin ekonomiye ve topluma katkıları

27 Kasım 2023
Türkiye, son yıllarda uluslararası öğrencilerin sayısını artırmak ve bu öğrencilerin ekonomiye, ticarete, politikaya ve topluma katkısını artırmak konusunda önemli adımlar atıyor.

Uluslararası öğrenciler, Türk ekonomisine doğrudan ve dolaylı olarak büyük katkılarda bulunurken, aynı zamanda stratejik bir role sahip. Hizmet ihracatının alt kalemlerinden biri olan eğitim sektörü tüm dünyada 300 milyar dolardan fazla bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Dünyada 7 trilyon dolar seviyesinde olan hizmet ihracatı içerisinde eğitim sektörünün payı yüzde 4.2 seviyesinde. Hizmet ihracatının Türkiye’de ulaştığı rakam ise an itibarıyla 89 milyar dolar, muhtemelen yıl sonunda bu rakamın 100 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor.

Türkiye, son yıllarda uluslararası öğrencilerin sayısını artırmak ve bu öğrencilerin ekonomiye, ticarete, politikaya ve topluma katkısını artırmak konusunda önemli adımlar atıyor. Türkiye, bu büyüleyici pazardan payını almak ve eğitim kurumlarını daha da geliştirmek için büyük fırsatlara sahip bir ülke.

Günümüzde hem yerel hem de uluslararası düzeyde eğitim kurumlarımız yüksek kalitede eğitim ve çeşitli olanaklar sunarak Türkiye’nin eğitimdeki yıldızının parlamasına katkıda bulunuyorlar. Özellikle, uluslararası öğrencilerin Türkiye’de yüksek öğretimdeki artan rolü, Türkiye’nin bu alandaki büyümesine yönelik önemli bir faktör haline gelmiştir. Türkiye’nin eğitim sektöründeki bu yükselişi, ülkemizin uluslararası arenada daha fazla tanınmasına ve küresel ekonomiye daha fazla katkıda bulunmasına da olanak tanıyor. Uluslararası öğrenciler, kültürlerini paylaşmanın yanı sıra Türk eğitimini deneyimlerken Türkiye’nin küresel arenada daha fazla ağırlığa sahip olmasına da katkı sağlıyorlar. Bu sadece Türkiye için değil, aynı zamanda tüm dünya için bir kazançtır.

DÜNYANIN İLK 8 ÜLKESİNİN  ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYILARI VE KAZANÇLARI

 1. Amerika Birleşik Devletleri
• Uluslararası Öğrenci Sayısı: 1.095.299

Yazının Devamını Oku

7 soruda İtalya’da eğitim

20 Kasım 2023
Türkiye’nin dört bir yanından her yıl çok sayıda öğrenci, yurt dışı eğitimleri için İtalya’yı tercih ediyor. Ve İtalya’ya olan eğitim talebi/önceliği, her geçen yıl artıyor. Peki neden?

Yüzlerce yıllık üniversiteleri, uygun harç ücretleri ve herkesin dilindeki benzersiz burs olanakları... Elbette bu önemli başlıklar, öğrenci tercihinde İtalya’yı öne çıkarıyor. 

Daha detaylı bilgiyi ise uzun yıllardır İtalya’da -eğitim başlığında- danışmanlık ve koçluk hizmetlerine devam eden Aktif Yurtdışı Eğitim Akademik Direktörü Burak Yılmaz’dan aldık. Ve en çok merak edilen soruları sordum.

1) İlk olarak kitabın ortasından soralım: Nedir bu ilginin sebebi? Ne oldu da biz son yıllarda İtalya’yı herkesten duymaya başladık?

Dünyanın en dinamik öğrenci profiline sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Bizim çocuklarımızın hiçbir ön yargıya takılmadan, radarını tuttuğu ülkelerden biri olan İtalya’nın anahtar kelimesi zannediyorum ‘burs...’

Başka hiçbir alternatifte rastlamadıkları ve nispeten çok da zorlanmadan alabildikleri yaşam ve eğitim bursları hem aileler hem de öğrencilere çok cazip geliyor. Ve tabii araştırmaya başlayınca okullarının kalitesi ve dünya sıralamaları, kültürlerimizin benzerliği, iklimi ve köklü tarihiyle birden tek tercihi haline geliveriyor adayların.

2) Burs konusunu biraz daha açsak... Nasıl başvuruluyor, hangi şartlar aranıyor?

Dünyanın en adil eğitim modellerinden birini sunuyor İtalya. Burslara doğal aday olmak için tek akademik koşul herhangi bir devlet üniversitesinden kabul almak. Sonrası artık ailenin ekonomik durumuna göre belirlenen burs oranlarını hesaplamaya kalıyor. Ailenin gelirleri, giderleri, tapuları, pasif gelirleri hepsi bir hesaplamaya tabi tutuluyor. İlgili bölgenin eyalet burs ofislerince yapılan değerlendirmeyle de alınacak burs miktarı belirleniyor. Tabii, bu hesaplamaların Euro kuru üzerinden yapılması bizim için büyük avantaj ve çok büyük bir yüzdeyle büyük oranlarda burs hakediyor öğrencilerimiz. Bu sürecin çok titizlikle yürütülmesi gerektiğini hatırlatmaya gerek yok sanırım.

Yazının Devamını Oku

Mutluluk takıntısı

13 Kasım 2023
Bence şunu anlamamız gerekiyor: “Mutluluk bir süreklilik hali değildir.”

Bir insan sürekli mutlu olamaz. Gün içerisinde bir sürü hadise olur, kimisi sinirlendirir, kimisi ise üzer ya da hüzünlendirir. İnsanoğlu bir sürü duygu durumundan geçer, lakin en önemlisi hangi duyguda uzun süre kaldığınızdır.
Yani çoğunlukla mutlu musun? Çoğunlukla hüzünlü müsün? Hep mi sinirlisin? Hangi duyguda en uzun kalıyorsun? Bence bu soruların cevapları önemli. En genel duygu durumun mutluluk ise gayet güzel ama hayatının ya da gününün genelinde sinirli isen o zaman bir durup bakmak lazım. Gençlere hedef olarak sadece “Mutlu ol çocuğum” dersek, mutlu bireylerden çok sürekli bir uyaran arayan çocuklarla dolar etraf. “Yeni kıyafet alayım, mutlu olacağım”, “Dudaklarıma dolgu yaptırayım mutlu olacağım”, “Yeni bir ayakkabı modeli var, onu alayım mutlu olacağım...” Mutluluk objelere bağlı olamaz. Mutluluk bir duygu durumudur. O objelere ulaşmadan da mutlu musun, mesele budur. Sürekli mutluluk hali imkânsızdır ve dolayısıyla hedef huzurda kalmaktır bence.

ERGENLERDE MUTLULUK/DEPRESYON

Modern çağda, ergenlik yılları genellikle zorluklarla ve karmaşıklıklarla doludur ve endişe verici bir önem kazanan yaygın sorunlardan biri de ergenlik depresyonudur. Pek çok gencin ruh sağlığıyla ilgili yaşadığı sessiz mücadelenin, özellikle eğitim yolculuklarında geniş kapsamlı sonuçları oluyor. Eğitimsel sonuçlarına girmeden önce, ergenlik depresyonunun dünya çapındaki boyutunu kavramak çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre depresyon, dünya çapında ergenler arasında hastalık ve sakatlığın önde gelen nedenidir. Son araştırmalar gençlerin yaklaşık yüzde 10-20’sinin zihinsel sağlık sorunları yaşadığını ve depresyonun en yaygın olanlardan biri olduğunu göstermektedir. Başlangıç genellikle 12 ila 18 yaş arasındaki gelişim yıllarında meydana gelir ve ergenliği müdahale için kritik bir dönem haline getirir.

ERGENLERDE DEPRESYONUN EĞİTİM HAYATINA ETKİLERİ

Depresyonun çalkantılı sularında yol alan gençler, genellikle akademik uğraşlarının, amansız duygusal çalkantı dalgaları nedeniyle sekteye uğradığını görürler. Çok sayıda klinik çalışma, depresyon ile akademik düşük performans, devamsızlık ve yüksek okulu bırakma riski arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koymuştur. Bunun sonuçları derin olabilir ve yalnızca mevcut akademik başarıları tehlikeye atmakla kalmaz, aynı zamanda gelecekteki eğitim ve kariyer fırsatlarına da gölge düşürebilir.

Yazının Devamını Oku

10 soruda IEFT Yurtdışı Eğitim ve Kariyer Fuarları

6 Kasım 2023
Eğitim, aşktır... Kasımda eğitim başkadır... Çünkü, yurt dışı eğitim fuarları; İstanbul, Ankara ve İzmir’e geliyor.

Biliyorsunuz, sizleri eğitimle ilgili tüm etkinliklerden elimden geldiğince haberdar ederim. Bu yıl tam 42’ncisi düzenlenecek olan IEFT Yurtdışı Eğitim ve Kariyer Fuarları’na gitmenizi şiddetle öneriyorum, çünkü yurt dışı ile ilgili kafanızdaki tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir fuar olacak.

“Ebru Doğdu ile Eğitim" TV programımızdaki sevgili partnerim Güler Taylan Akar ile de tanışma fırsatını yakalayabilir ve kendinize ya da çocuğunuza harika bir yol haritası çizebilirsiniz. Bu özel, bir o kadar da güzel fuarın müdüresi Selime Tokoğlu ile sizler için bir röportaj yaptım ve sizden gelecek olan soruları tahmin ederek kendisine sordum. Bakın bakalım bu etkinlikte neler var:

Selime Tokoğlu

1) IEFT Yurtdışı Eğitim ve Kariyer Fuarları’nın tam olarak konsepti nedir? Kimler bu fuarlardan yararlanabilir?

Türkiye’de, yurt dışında eğitim artık vazgeçilmez bir olgudur. Dünya eğitim sektörü içerisinde önemli bir paya sahip olan ‘yurt dışında eğitim’, Türkiye’de de her geçen gün büyük ilgi görmektedir. Yurt dışına eğitim amaçlı gitmek isteyen öğrenciler, eğitim almak istedikleri konularla ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları için birtakım zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Öğrencilerin, eğitim almak istedikleri ülke, eğitim sistemleri, yaşam koşulları ve benzeri konularda kapsamlı bilgi sahibi olmaları gerekir. Bizler IEFT ekibi olarak yılda iki kez çok sayıda okul temsilcisi ile öğrencileri bir araya getirerek, yapmış olduğumuz başarılı fuarlarla öğrencilere bu konularla ilgili yardımcı olmakta ve onların yurt dışında en iyi şekilde eğitim almalarını sağlamaktayız.

 

Yazının Devamını Oku

Warnborough Üniversitesi’nden Atatürk’e profesörlük ünvanı

30 Ekim 2023
Dünyanın hayran olmaya devam ettiği Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’imiz 100’üncü yaşında...

Cumhuriyet’imizin 100’üncü yaşını; minnet, bağlılık ve coşkuyla kutluyoruz ve bu kutlamalarımızı çok güzel bir ünvanla taçlandırdık.

Mustafa Kemal Atatürk’e; ilim, bilim, edebiyat ve sanatta İngiltere Warnborough Üniversitesi’nden profesörlük ünvanı verildi. Atatürk’ün, “Yurtta sulh, cihanda (dünyada) sulh” ilkesi ile devrimleri, sanata, bilime ve ilime verdiği önemli örnek bir kişilik olduğu ve bu ünvanı vermekten onur duyduklarını belirttiler.

Nice 100 yıllara... Yolunda devam Ata’m.

GÖZDEN KAÇAN DEHB TANILARININ TÜRKİYE VE DİĞER ÜLKELERDEKİ ÖĞRENCİLER ÜZERİNDEKİ GİZLİ ETKİSİ

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), milyonlarca öğrenciyi etkileyen dünya çapında bir sorundur. DEHB’nin yönetilmesinde erken tanı ve uygun müdahale kritik öneme sahip olsa da birçok vakaya tanı konulamamakta ve eğitim yolculuğuna gölge düşmektedir. Gelin küresel ölçekte gözden kaçan DEHB tanısı sorununa, bunun eğitimdeki yansımalarına ve Türkiye’deki öğrencilerin yaşamlarını nasıl etkilediğine daha yakından bakalım.

Yazının Devamını Oku

Türk veliler Birleşik Krallık’a çifte yatırım yapıyor

23 Ekim 2023
Türk veliler, hem eğitim hem de gayrimenkul yatırımları için İngiltere’yi tercih etmeye başladı.

Birleşik Krallık, kaliteli eğitim arayanların kalbinde her zaman özel bir yere sahip olmuştur. Prestijli üniversiteleri, çeşitli kültürel ortamı ve zengin tarihiyle tanınan Birleşik Krallık, sürekli olarak uluslararası öğrencilerin ilgisini çekmektedir. Türk ebeveynler için İngiltere, -özellikle de Londra’daki eğitim kurumları- çocukları için daha parlak geleceklere açılan bir kapı olarak görülüyor. Ebeveynler sadece kaliteli kurumlar aramıyor; çocuklarının eğitim yolculuğunun bir parçası olarak Birleşik Krallık’taki mülklere yatırım yapıyorlar. Türkiye’de, -özellikle de İstanbul’da hızla artan emlak fiyatları göz önüne alındığında- hem eğitim hem de yatırım için bir destinasyon olarak Birleşik Krallık’ın cazibesi hiç bu kadar cazip olmamıştı.

Son on yılda Türk ebeveynler, çocuklarını yüksek öğrenim için Birleşik Krallık’a göndermeyi giderek daha fazla tercih ediyor. Önemli bir neden, Birleşik Krallık diplomasının algılanan değeridir. Oxford, Cambridge, Imperial College London ve London School of Economics gibi üniversiteler, Türk ailelerinin istek listelerini süsleyen isimlerden sadece birkaçı. Bu kurumların sunduğu akademik mükemmellik, küresel tanınırlık ve rekabet avantajı çoğu zaman eşsizdir. Ayrıca, İngilizce yeterliliğinin küresel iş piyasasında oldukça aranan bir beceri olması, Türk öğrencilerini Birleşik Krallık’ta okumaya daha da teşvik etmektedir.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA GAYRİMENKUL YATIRIMLARI STRATEJİK BİR HAREKET

Pek çok Türk aile, eğitim arayışının yanı sıra İngiltere’yi emlak yatırımları için cazip bir destinasyon olarak görüyor. Birleşik Krallık gayrimenkulünün cazibesi, istikrarında ve büyüme potansiyelinde yatmaktadır. Buna karşılık, Türk emlak piyasasında, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde fiyatlarda dramatik bir artış yaşandı. Ekonomik belirsizlik ve dalgalanan döviz değerleri Türk yatırımcılarını portföylerini çeşitlendirmeye daha da yöneltti. Özellikle Londra, Türk alıcılar için sıcak bir nokta. Yüksek emlak fiyatları konusundaki ününe rağmen, İstanbul’daki artan emlak maliyetleriyle kıyaslandığında hâlâ olumlu bir konumda.

Londra’daki gayrimenkullere Türk yatırımını yönlendiren en önemli faktörlerden biri karşılaştırmalı satın alınabilirliktir. Benim gözlemim şu:

* Birçok Türk ebeveyn, Londra’da mülk sahibi olmanın, zaman içinde önemli getiriler sağlayabilecek bir yatırım olduğunun farkında. İstanbul’un bazı cazip bölgelerindeki mülklerin maliyeti artık Londra’nın prestijli semtlerindekilerle rekabet edecek düzeyde.

Aileler dünyanın giderek birbirine bağlı hale geldiğini anlıyor. Çocuklarının uluslararası ölçekte rekabetçi olmasını istiyorlar. Birleşik Krallık, kaliteli eğitim ve gelecek vaat eden yatırım fırsatlarının ideal bir karışımını sunuyor.

Yazının Devamını Oku

İşsiz ve eğitimsiz gençler ülkesi

16 Ekim 2023
Avrupa Birliği’nin (AB) en fazla işsiz ve eğitimsiz genç sayısına sahip ülkesi hangisi?

Yıllar içerisinde bir farkındalık geliştirdim. Hangi ülkede yaşarsam yaşayayım fark ettim ki o ülkenin insanı yaşadığı ülkeye karşı son derece tahammülsüz ve eleştirel. Sağlık sistemini beğenmiyor, morgage sistemini beğenmiyor... Düşünün ki eğitimin beşiği İngiltere’de bile eğitim sisteminden şikâyet eden İngiliz veliler var. İstisnasız her metropol trafikten şikâyetçi ve herkes elinde olanı beğenmeme eğiliminde.



* * *
Girişte yönelttiğim soruya “kesin bizim ülkedir bu” diye içinden geçiren kaç kişi vardır kim bilir. Ama hayır efendim. AB’de en fazla işsiz ve eğitimsiz genç sayısına sahip ülke: İspanya.
* * *
İspanya’da nüfusun yüzde 17’si ne okuyor ne de çalışıyor. İspanya yıllardır süregelen bir belanın acısını çekiyor. 18-24 yaş arası ne okuyan ne de çalışan gençlerin oranının en yüksek olduğu Avrupa ülkelerinden biri olmaya devam ediyor.

Yazının Devamını Oku

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü bizde neden 24 Kasım?  

9 Ekim 2023
24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olarak seçilme nedeni, 1928’de Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen sıfatını resmen aldığı günün yıl dönümü olması.

Kararın 1981’de alınması ise bu yılın Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılı olmasından kaynaklanıyor. Çok anlamlı değil mi bu bilgi? İnsanın içini ısıtıyor. Başöğretmen olmadan biz olur muyduk zannetmiyorum. Ben öyle çok sevdim ki öğretmenliği. Öğretmen olmak istediğime, daha 12 yaşında hayranı olduğum bir İngilizce öğretmeninin öğrencisi olunca karar vermiştim.

İşe hep koşarak gittim. İçimde inanılmaz bir enerji vardı. Günde 8 saat ders verir sonra özel derslere koşardım. Mesleği yaptıkça fark ettim ki bir öğretmen aslında insan hayatına dokunuyor ve bu yüzden de azami özen göstermesi gerekiyor. Çünkü bu dokunuş her zaman pozitif sonuçlar doğurmayabilir. Her öğretmen iyidir diye bir şey yoktur ama şüphesiz bana göre dünyanın en anlamlı mesleklerinden biridir.

ÖĞRETMENLERİN YERİNİ TEKNOLOJİ ALACAK MI?

Benim bu soruya cevap olarak gönlümden geçeni tahmin edebiliyorsunuzdur. Ama bu yeterli olmayacağı için bu konuda yapılan araştırmalara bir göz atmakta fayda var. Bakın aşağıdaki rapor ne diyor:

Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu kuruluşu olan British Council, dünya çapında İngilizce öğretme konusunda yaklaşık 90 yıllık deneyimiyle öğretmen desteği alanında bir dünya lideridir. British Council’ın 2023’te yayınlanan ‘İngilizcenin Geleceği: Küresel Perspektifler’ (Future of English: Global Perspectives) raporu, öğretmenlerin hızla değişen sınıf yapısıyla -özellikle teknolojik gelişmelerin hızı, öğretimin yerel ve küresel bağlamdan kopmaması ve küreselleşmiş ve çok dilli bir dünyanın baskısı-başa çıkmalarına yardımcı olmak için yüksek nitelikte sürekli öğretmen gelişimine duyulan ihtiyacı vurguluyor. Öğretmen çeşitliliğinin ve teknoloji entegrasyonunun öneminin altını çizen rapor, İngilizce eğitimi için kapsayıcı bir gelecek sunarak öğretmenlerin güncel kalmasını sağlamak için nitelikli eğitime odaklanılması çağrısında bulunuyor. Raporda, öngörülebilir gelecekte teknolojinin öğretmen ihtiyacının yerini almasının mümkün olmadığı ancak öğretmen eğitimi ve sürekli mesleki gelişimin teknoloji eğitimini de içermesi gerektiği belirtiliyor. O zaman sanırım gönlümden geçen ile realite örtüşüyor. Bence insanın insan temasına, göz göze gelmeye her zaman ihtiyacı olacak.

ÖZ GÜVENLİ ÇOCUKLAR MI

Yazının Devamını Oku