Bayram için kurban bıçağı "Yadigar"ın hikâyesi 

Gazeteciler için 'mevsimsel' haberler vardır. Aynı haberi her yıl yapabilirsiniz. "Avlanma yasağı bugün bitiyor ağlar balık dolacak" gibi… "Bayramda trafiğe dikkat" gibi… Kurban bayramı öncesinde de çok sayıda 'bıçak' haberi geldi. Ancak Çanakkale'den AA muhabiri Burak Akay'ın 'Yadigar' adı verilen kurban bıçağının öyküsünü anlatan haberi farklıydı.

Haberin Devamı

Osmanlı'nın silah ihtiyacını karşılamak amacıyla Kazakistan'dan getirilen ustalarca 300 yıl önce üretilen kılıç ve kamaların, Çanakkale'nin Babakale köyünde yapılan birebir özelliklerini taşıyan kurban bıçakları babadan oğula bırakıldığı için ‘Yadigar’ adıyla anılıyormuş.

Osmanlı Devleti'nin inşa ettiği son kale olan Babakale Kalesi'nin bulunduğu köyde iki bıçak üreticisinden biri olan Doğan Tosun, bıçak üreticiliğinin Babakale'de babadan oğula geçerek bugünlere geldiğini anlatmış.

Haberin Devamı

Dövme ve krom çelikten (Fransız çeliği de deniliyormuş) yapılan bıçakların sapları genellikle keçi, koç ve geyik boynuzundan oluyormuş.

Yaptığı bıçaklar içinde en pahalısının ‘Yadigar’ adı verilen kurban bıçakları olduğunu söyleyen Tosun şöyle devam etmiş:

"Yadigar, sadece kurban bayramlarında kurban kesmek amacıyla kullanılır. Sonra temizleyip kaldırırsınız. Yaşlanınca ailenizde kurban kesimini kim yapıyorsa bıçağı ona verirsiniz, bu el vermektir.

Bıçağınızı ona emanet edersiniz. O da yaşlandığında bir başkasına emanet eder. Çünkü bu bıçağı kullanan kişi, bıçağın kıymetini bilen kişidir.

Bu çok özel bir bıçaktır, biz de o özelliği bilenlere yapıyoruz bu bıçağı. Genellikle de babadan oğula bırakıldığı için Yadigar adı verilmiş."

* * *

Yadigar, kurban derisi yüzmeye yarayan bıçakla ikili olarak satılıyormuş. Haberin eksiği, bıçağın fiyatı.

Haberin Devamı

Köyde 150-200 yıllık kurban bıçakları varmış. Eski bıçakların üzerinde kimin, hangi yılda yaptığı da yazıyormuş.

* * *

Kurban bayramınızı kutluyorum.

Belediye ihtiyaç sahiplerinin

evlerinde bayram temizliği yaptı

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, ilçedeki yatalak hastalar için evlere hasta karyolası ve motorlu şişme yatak dağıttığını mart ayında yazmış ve bu kampanya için belediye çalışanlarını kutlamıştım.

Bu kez kutlama sırası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde. İhtiyacı olan vatandaşlara "Evde temizlik hizmeti" veriyorlarmış.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak proje için şunları söylemiş: "Ekiplerimiz Kurban Bayramı öncesinde çalışmalarına aksatmadan devam ediyor. Vatandaşlarımızın iyi bir bayram geçirmesi için ayrım yapmaksızın hizmet veriyoruz.

Haberin Devamı

İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz. Tüm vatandaşlarımızın sevdikleriyle mutlu bir bayram geçirmesini diliyorum."

Bayramdan iki gün önce başvuran ihtiyaç sahibi sayısı 160’a ulaşmış.

* * *

Sosyal belediyeciliğe örnek bu uygulama için teşekkürler başkan.

Yaşlı ve hasta olanları düşününce verilen hizmetin önemi anlaşılıyor.

Antakya’da pazarlara buzdolabı

kondu süt ürünlerinin satışı arttı

Hatay'da merkez ilçe Antakya’da belediye, semt pazarlarda süt ve süt ürünü satışının buzdolabında yapılması uygulaması getirmiş.

Böylece hem esnaf kazanıyor hem de vatandaşlar daha hijyenik ve sağlıklı bir ortamda alış veriş yapıyormuş.

Haberin Devamı

Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, AA muhabiri Lale Köklü’ye ilçe genelinde günlük iki pazarın kurulduğunu söylemiş ve eklemiş:

"Belediye olarak vatandaşlarımızın her türlü hizmetine yetişmeye çalışıyoruz ve yaptığımız her çalışma kendi alanında bir ilk oluyor.

Pazarlarımızdaki buzdolabı uygulaması da bunlardan biridir. Kentimiz çok sıcak ve rüzgarlı bir şehir olduğu için süt ve süt ürünlerini havada uçuşan topraktan korumayı önemsedik.

Çiftçimizin kendi yetiştirdiği koyun, keçi ve ineklerden elde ettiği süt ve süt ürünlerini taptaze hazırlayarak pazarda satıyor.

Buzdolabı uygulamamız sayesinde artık ürünlerini sabit soğuklukta muhafaza edebiliyorlar.

Haberin Devamı

Böylece daha önce sattığı ürünlerin daha fazlasını satmaya başladılar. Çünkü ürünler bozulmuyor ve hijyenik bir ortamda taze taze satabiliyorlar.

Bir yandan vatandaşlarımızın sağlığını koruyoruz bir yandan da ürün kaybının önüne geçip milli ekonomiye katkı sağlıyoruz.

Ayrıca 5 veteriner, 3 gıda mühendisi, 3 biyolog ve çok sayıda bu konuda eğitim almış uzman personelimizle denetimlerimizi de sürdürüyoruz."

* * *

Buzdolabı için gerekli elektrik ihtiyacını da belediye karşılıyormuş.

* * *

Örnek olmasını istediğim bir haber daha…

Sayın Başkan size de teşekkürler.

* * *

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları