AP Türkiye raportörü Piri: Çıkmazdan kurtulmalıyız

Avrupa Parlamentosu'nun 2001 yılından bu yana atadığı ilk sosyal demokrat Türkiye raportörü olan Kati Piri, blokajların bahane olmaması gerektiğini ve çıkış yolu bulunması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu’nun yeni Türkiye raportörü Kati Piri, hem çiçeği burnunda bir parlamenter hem de göreve çok yeni atanmış bir isim olsa da “mekanın yabancısı” değil. 2001 yılından bu yana atanan ilk sosyal demokrat Türkiye raportörü olan Piri’yi daha önce siyasi danışman olarak çalıştığı, son dönemde ise profili net şekilde Ankara aleyhine değişen AP’de zor bir görev bekliyor. AP'de görüştüğümüz Piri, bloke edilen başlıklara rağmen Türkiye ile Avrupa Birliği’nin ilişkileri ilerletmek için “çıkmazdan kurtulmanın bir yolunun bulunması” gerektiğini söyledi.

lerleme Raporu’nda dile getirilen unsurları paylaştığının ve bazı ciddi geri adımlar olduğunun altını çizen Piri, “Ana endişelerimiz hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin kalitesi ile yargının bağımsızlığı alanlarında yoğunlaşıyor. Bu konularla ilgili olan 23. ve 24. başlıkların kesinlikle açılması gerektiği görüşündeyim. Başlıkların blokaj altında olduğu da bir gerçek ama bu, bir şeyler yapılmaması için bahane olmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Piri, bazı ciddi geri adımlar söz konusu olsa da Türk tarafının hukukun üstünlüğü ve demokrasi alanlarında sicili nasıl düzeltmek istediğine bakmak gerektiği görüşünde.

Üyelik teorik değil

AB konusunu yeniden Türk siyasetinin merkezine yerleştirme konusunda hükümetin yoğun enerji harcadığını, olumlu söylemelerin ve ilk adımların söz konusu olduğunu düşünen Piri, “Ama yeni yasal düzenleme konusunda ilk gelen tespitler de endişe verici” tespitinde bulundu.

Yıllardır süren AB kanadındaki isteksizlik ve Türkiye’deki hayal kırıklığının olumsuz bir tablo oluşturduğuna işaret eden Piri şunları söyledi: “Hala katedilmesi gereken uzun bir yol var ama bunu olumsuz bir çerçeveye koymama taraftarıyım. Sürece devam etmek hem Türkiye’nin hem de AB’nin yararına. Türkiye’nin üyeliği teorik değil, sonuçta katılımı müzakere ediyoruz.”

Çözüm süreci devam etmeli

PKK’nın terör listesinden çıkarılmasına yönelik çağrıları, “PKK hala hem ABD hem de AB terör örgütleri listesinde” diyerek yanıtlayan ve raportör olarak kendisi için önemli olanın Türkiye’de yürütülen çözüm süreci olduğunu vurgulayan Piri’nin AB’ye mesajı, “Bölgesel dinamikler çok endişe verici ve Türkiye’deki gerilimleri de yükseltiyor ama yine de sürecin olumlu şekilde devam etmesini umuyorum. Bu aşamada AB de ateşe yağ dökmemeli ve süreci daha da zorlaştırıcı adımlardan kaçınmalı” oldu.

Haberin Devamı

AP'de henüz Türkiye konusunda bir oturum yapılmadı ve karar da alınmadı ama genel profilin Türkiye dostu olduğunu söylemek oldukça iddialı olur. "AP’nin yeni profilinin nasıl bir yaklaşım içinde olduğunu test etme imkanımız olmadı" diyen Piri, raportör olarak pozitif ve negatif unsurlar içeren dengeli bir belgeyi müzakere etmenin kendisi için daha zor olacağının kesin olduğunu ifade etmekle birlikte Türkiye konusunun gündemin önemsiz maddeleri arasında yer almayacağının sinyalini veriyor: "Etrafında yaşanan gelişmeler Türkiye’nin ne kadar önemli bir ortak ve stratejik bir müttefik olduğunu gösteriyor. Ana çerçeve olan müzakerelerin yanı sıra bu da önemli ve bu dönemde Türkiye’ye daha az dikkat edileceğini hayal bile edemiyorum."

Haberin Devamı

AP’nin Türkiye raporlarına verilen değişiklik önergelerinde rekorun 550’ler civarında olduğunu hatırlattığımız Piri, “Aynı şey kesinlikle benim başıma da gelebilir" dedi.

Yazarın Tüm Yazıları